Cranio-sacraaltherapie

Wat is cranio-sacraaltherapie?
Therapeut Etienne Peirsman van de Cranio-sacraal Academie legt het uit in het tv-programma ‘Altijd Jong’.

Balans
Er zijn verschillende dingen waar je door uit balans kunt raken. Een ongeluk, een overlijden van een dierbare, onder te hoge druk werken, je niet prettig voelen in je omgeving, noem maar op. Als het goed is, hervindt het lichaam na enige tijd zijn evenwicht weer terug. Maar soms is hetgeen je uit balans heeft gehaald zo heftig geweest, dat het niet volledig is verwerkt en het je lichaam blijft ‘verstoren’. Het lichaam heeft zijn ‘basis’-stand niet terug kunnen vinden. Het kan zijn dat er onrust, verdriet of boosheid is blijven hangen. Het kunnen ook lichamelijke dingen zijn zoals hoge spanning in de kaken, licht slapen, snel schrikken of juist het tegenovergestelde, krachteloosheid, vermoeidheid en moeite hebben je uit te spreken. Cranio kan helpen de oorspronkelijke balans terug te vinden.

Cranio
Naast de bloedsomloop is er nog een ander systeem dat voeding en energie transporteert. Om de hersenen zoveel mogelijk te beschermen, is er binnen de hersenvliezen een eigen voedings- en transportsysteem.

Het hersenvocht
Door de continue aanmaak van hersenvocht neemt de druk binnen de vliezen toe. Bij een bepaalde druk wordt het vocht weer afgevoerd en neemt de druk binnen de vliezen weer af. De naden tussen de schedelbotten helpen door uit te zetten en terug te veren. Op deze manier ontstaat er stroming in het vocht. Oftewel het cranio-sacrale ritme.
Door een val, een moeilijke geboorte of het stoten van het hoofd kunnen de botjes ten opzichte van elkaar minder flexibel worden en daardoor de stroom blokkeren. Voedings- en afvalstoffen kunnen dan moeilijker op bepaalde plaatsen in de hersenen komen. Er ontstaan opeenhopingen van energie, een soort file van berichten. Het effect: de zenuwen raken ‘verstopt’.
De boodschappen komen niet meer goed aan of Gaan een omweg zoeken. Dit uit zich in vertraagde prikkelverwerking of dat boodschappen in een verkeerd gebied aankomen. Afhankelijk van de plaats kun je dit merken in overgevoeligheid voor licht, trager horen, niet op woorden kunnen komen, enz..

De hersenvliezen hebben een eigen voedings- en transportsysteem.

Dit effect treedt niet alleen in de hersenen op. Cranio werkt met het water van het lichaam en het lichaam bestaat hoofdzakelijk uit water. Water stroomt overal. Vanuit de visie van Cranio kunnen obstructies in het lichaam elders problemen veroorzaken. Daarom wordt het hele lichaam in de sessie behandeld.

Het effect van de behandeling
Doordat er blokkades in het lichaam worden opgeheven ontstaat in het lichaam een nieuw evenwicht. Het duurt ca. 2 dagen voordat het lichaam zich heeft aangepast aan het nieuwe evenwicht. Over het algemeen wordt een behandeling als zeer ontspannend ervaren, alsof er een last van de schouders is genomen.
Doordat er veel afvalstoffen vrijkomen kunt u last hebben van een mistig gevoel in het hoofd of soms verergering van de klachten. U kunt dit beperken door veel water te drinken. Als het lichaam het afval heeft verwerkt komt de behandeling tot zijn optimale effect. Verwerking van de behandeling kan ook plaatsvinden door dromen of terugkerende gedachten. Geef deze gedachten de ruimte, ze zijn onderdeel van het herstelproces.

De behandeling: blokkades opheffen.

Tijdens de behandeling mag u de kleding aanhouden. Het is aan te bevelen kleding aan te trekken waarin u makkelijk kunt bewegen.

U kunt kiezen voor een behandeling van 1 – 1,5 of 2 uur.

Tips voor een optimaal effect:
Drink ca 2 liter water per dag.
Adem regelmatig goed door (blaas stoom af.)
Zorg voor voldoende rust.

Meer weten? Download hier de uitgebreide folder ‘De kracht van cranio’.