Oogverwerking

Hoe kijk jij de wereld in?

Kijken, het lijkt zo simpel. ‘s Morgens doe je je ogen open en je ziet de wekker, het plafond en wat er nog meer om je heen is. Maar zie je ook het goede? Zie je diepte, zie je de volledige breedte die je ogen kunnen halen? Kortom werken je ogen goed samen? In het plaatje hiernaast kun je zien dat één oog al twee hersenhelften moet gebruiken om het hele beeld te kunnen zien. Als de schedelbasis scheef staat, kunnen er vertekeningen optreden omdat de zenuwbanen van het oog dan onder spanning komen te staan. Als het ene oog wat anders ziet dan het andere, schakelen de hersenen een oog uit om wijs uit de beelden te kunnen worden. Goed diepte zien gaat dan verloren. Ook kunnen niet goed geïntegreerde reflexen oogbewegingen belemmeren, waardoor oogsamenwerking lastiger wordt.

Eén oog gebruikt twee hersenhelften.

Deze problemen kunnen zich voordoen bij dyslexie. Maar ook slecht kunnen mikken en vangen, vaak ergens tegen aan lopen kunnen op een oog-samenwerkingsprobleem duiden. Hersenen zijn heel knap in het matchen van gegevens. Zonder het in de gaten te hebben kun je heel iets anders zien dan dat er werkelijk is. Want zien… dat gebeurt uiteindelijk in de hersenen. Wanneer je ogen niet helemaal goed samenwerken, kan het best zijn, dat je heel iets anders ziet dan wat het werkelijk is. Oog­samenwerking kun je gelukkig leren. Om de verwerking te verbeteren zijn er oefeningen om de hersenen te trainen.

Deze placemat heeft gebogen lijnen. Hij is echt plat!

Omdat niet voldoen geïntegreerde reflexen een oorzaak kunnen zijn voor de verwerking van de visuele prikkels kan het zijn dat er oefeningen voor het hele lichaam worden meegegeven om het oogprobleem uiteindelijk op te lossen. Dyslexie, scheelzien, strabysmus of een lui oog kunnen dikwijls met oefeningen worden verholpen.

Probeer maar eens of je de zwarte en witte stippen op dezelfde plek kunt houden. Zodra je je ogen beweegt verhuizen ze.

Nekklachten en hoofdpijn zijn een veelgehoorde klacht bij ogen die niet goed samenwerken. Tijdig ontspannen blijft belangrijk, ook voor ogen. Ze hebben het heel de dag al zo druk!